Studijsko putovanje polaznika programa za voditelja ruralnog turizma u Međimurje

U sklopu projekta „Imam priliku“ održano je studijsko putovanju u Međimurje namijenjeno za polaznike programa voditelja ruralnog turizma. Putovanje je trajalo četiri dana; od  02. do 05. ožujka 2021. godine. Gornje Međimurje odabrano je kao interesno područje ovog putovanja i primjer dobre prakse ruralnog turizma.

Polaznici su dobili priliku posjetiti mjesto Vučetinec, oko 10 km od Čakovca, gdje se nalazi seosko gospodarstvo obitelji Turk. Tročlana obitelj Turk, (Josip, Vera i sin Josip) bavi se ugostiteljstvom i proizvodnjom certificiranih vina sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Obitelj  Turk nudi i dobro opremljene sobe za noćenje, kao i ugodne prostorije za razne domjenke, proslave, rođendane, degustacije, seminare i ostala prigodna druženja. Na nešto više od 4 hektara vinograda u Vučetincu obitelj Turk uzgaja pinot, chardonnay, rajnski rizling, graševinu, sauvignon, muškat žuti… Uz ugodan razgovor o njihovom uspješnom nastajanju , razgled imanja u pratnji domaćina te večere na međimurski način, polaznicima je prezentiran i postupak izrade tradicionalnog kolača međimurske zlevanke.

 

Nastavak putovanja do obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Roberta Perhoča u malom mjestu Jurovčak, gdje na desetak hektara pašnjaka i šume gospodin Robert uzgaja jelene, one obične, ali i lopatare, muflone i divlje svinje. Osim standardnog obilaska imanja te prigodne degustacije delicija od divljači, polaznici su također imali priliku hraniti jelene i muflone.

 

Jedan uistinu reprezentativan primjerak naprednog ruralnog turizma nalazi se na obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu Hažić. Svojim marljivim radom i uz pomoć sredstva EU svoje imanje su unaprijedili te i dalje rastu i nude nove atrakcije posjetiteljima. Na gospodarstvu, uz Biserku i Radenka, rade i njihove kćeri Tatjana i Valentina. Uz proizvodnju jabuka i vina, bave se i preradom jabuka u sokove, jabučni ocat i sušene jabuke u vlastitim prerađivačkim pogonima, proizvodnjom čajeva te pružanjem turističko-ugostiteljskih usluga u Vinskoj kući gdje ugošćuju najavljene grupe i individualne goste. Uz prodaju na kućnom pragu, svoje proizvode dostavljaju na lokalnom području na kućni prag naručitelja te se bave i internetskom prodajom svojih proizvoda. Akcenat ovog posjeta je bio na proizvodnji i preradi jabuka – od početka do finalnog proizvoda uz degustaciju sokova od jabuka i posebno popularnog i zdravog čipsa od jabuka.

Skip to content