Projekt – “Žene rade i pomažu”

Dana 23.06.2021. god., ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Alardović uručio je općinskom načelniku Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta “ZAŽELI – program zapošljavanja žena – faza II” u iznosu od 1.375.225,00kn. Opći cilj poziva je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke, a specifični cilj je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zaposlenih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika Glavni cilj projekta je zaposliti 15 nezaposlenih žena, svaka će brinuti o 6 starih i nemoćnih ili osoba u nepovoljnom položaju, te će zaposlene žene kroz navedeni projekt završiti i program osposobljavanja. Ukupno će 90 osoba dobiti skrb u vlastitom domu (pomoć u kuhanju, čišćenju, pratnja liječniku, odlazak u nabavku namirnica, druženje, razgovor) i pomoć u socijalizaciji. Svaki krajnji korisnik ostvaruje pravo na mjesečni paket kućanskih i higijenskih potrepština u iznosu od 50,00 kn. Projekt traje ukupno traje 18 mjeseci. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Đakovo i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

Započela provedba projekta „Žene rade i pomažu“

 

Dana 09. kolovoza 2021. godine u prostorijama Sportsko – kulturnog centra u Viškovcima održan je uvodni sastanak projekta „Žene rade i pomažu“. Sastanak je otvorila voditeljica projekta Zlatica Bertok koja je pozdravila sve prisutne,  posebno žene koje danas počinju raditi u sklopu navedenog projekta, te i općinskog načelnika koji je danas potpisao ugovore o radu sa ženama koje počinju raditi na projektu. Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo što se projekt nastavlja provoditi na području naše Općine, za koji postoji veliki interes i potreba. Kroz projekt je zaposleno 15 žena, te će svaka od njih brinuti o 6 starih i nemoćnih ili osoba u nepovoljnom položaju, te će zaposlene žene kroz navedeni projekt završiti i program osposobljavanja. U prvoj fazi projekta „ZAŽELI – želim pomoći i raditi“ nabavljeni su bicikli koji i u drugoj fazi uvelike pomažu ženama da brže i lakše pruže usluge svojim korisnicima. Zaposlenim ženama podijeljeni su promotivni materijali: majice, hlače, blokići, kemijske olovke, letci, platnene torbe i oznake za bicikle. Ukupno će 90 osoba dobiti skrb u vlastitom domu (pomoć u kuhanju, čišćenju, pratnja liječniku, odlazak u nabavku namirnica, druženje, razgovor) i pomoć u socijalizaciji. Svaki krajnji korisnik ostvaruje pravo na mjesečni paket kućanskih i higijenskih potrepština. Projekt ukupno traje 18 mjeseci. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Đakovo i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

 

Zaposlene žene svojim korisnicima svaki mjesec dostavljaju paket kućanskih i higijenskih potrepština, te im pomažu pri obavljanju kućanskih poslova. Uz brigu i skrb za korisnike, zaposlene žene u projektu svakodnevno s korisnicima provode kvalitetno vrijeme, a sve kako bi im uljepšali treću životnu dob uz mnoštvo vedrine i smijeha.

 

 

Započeo je program osposobljavanja za operatera na PC računalu. Ciljana skupina žena ovim osposobljavanjem biti će konkurentnija na tržištu rada, što će uvelike utjecati na radnu aktivaciju žena i njihove zapošljivosti nakon završetka provedbe projekta “Žene rade i pomažu”.

Zaposlenim ženama u projektu podijeljen je ostatak promotivnog materijala: jakne, prsluci i kišobrani.

 

 

 

 

Skip to content